2009. január 11., vasárnap

NBA, Race2MVP

Egy ujjab kis NBA-s post. Most olvastam nem régen az NBA.com-on hogy hogyan is áll éppen a Race2MVP versengés. Erről mindjárt bövebben értekezünk.

Kezdjük a dolgokat a legelején. A NBA-ben sok féle dijat osztanak ki az alapszakasz végén, ezzel is dijjazva a játékosok - a különböző területeken - nyujtott kiemelkedő teljesitményét. Ilyen dijak például az "Év védőjátékosa"(Defensive Player of the Year) , vagy az "Év ujjonca"(Rookie of The Year) és még sorolhatnánk az ehez hasonló dijakat. Ilyen dij ezek közül az alapszakasz MVP ( Most Valuable Player). Ez egy kicsit mindegyik közül kilog, ha lehet mondani ez a legértékesebb díj. Sokan szeretnék maguknak mondani ezt a cimet, de ez egy elég összetett "lista" alapján kerül kiosztásra. Nem olyan egysezrű modon mint pl.: Te dobtad a legtöbb pontot az évben , tied a dij. Nem, ez nem igy megy. Itt nem elég csupán egy kategóriában kiemelkedő mutatokat hozni hanem egyenletesen mindenben. Ha pontot kell dobni akkor azt teszi, ha passzolni kell akkor azt ha motiválni kell a többieket akkor pedig azt (de még lehetne sorolni). Tehát igen összetett kaliberú és kiváló játékosok kaphatják csak meg az MVP címet.
Nagyon fontos hogy e mellet még azért a csapatnak is jól kell teljesitenie, nem elég ha maga csak a játékos dominál, mert ugye ez egy csapatjáték.
Ilyen például az, hogy a csapatod csak éppen a 6. helyen áll az adott konferenciában, akkor hiába játszik az adott játékos briliánsan , kicsi az esélye hogy neki itélik a dijat (esetünkben ez Dwyane Wade-re lehet majd igaz) , valószinű a szezon végén legjobb mérleggel záró csapatból kerül majd ki az illető.

Az idei szezon eddigi szakaszára azt lehet mondani hogy az MVP címért valo versengés TOP 5-je hétről hétre ugyanaz, csak egymást között cserélgetik a helyeket.Ők név szerint LeBron James, Dwyane Wade ,Kobe Bryant, Chris Paul, és Dwight Howard. (sorrendben a képen)

Ők 5en akár egy kezdő ötösnek is jók lennének. Mondjuk ehez Jamesnek kellene erőcsatárt játszania, ami lássuk be nem is állna távol töle, jol dob és a paramétereiben nem sokban tér el Karl Malonetól aki lássuk be a legjobbak közé tartozik akik ezen a poszton játszottak. LeBron James (aki névlegesen egyébként kiscsatár lenne) nagyszerű testi erejét és az ehez párosúló gyorsaságaát remekül kamatoztatja betöréseiben.

Kobe most töltötte be a 30-at a nyáron és ezzel a legöregebb az 5ös tagjai közül mégis olyan jó mint eddig, sőt! Sok rajongó hangoztatja hogy jobban játszik mint valaha ami lássuk be igaz. A dobószázaléka egyre javul és jelenleg karierrcsucson áll (48.3%) és ezt még mi sem bizonyitja jobban ha a Lakers a Cav's el holtversenyben a legjobb mérleggel áll a liga élén (28-6).

Howard most töltötte a 23-at decemberben és a legelképesztőbb testi erővel rendelkezik a ligában. Egy szörnyeteg a palánkok alatt. Chris Paul is 23 éves és remek irányitó. Nagyszerű mutatói vannak mint pont, mint pedig golpassz terén, és ha képes ezt a teljesitményt tartani -vagy akár fokozni - a Hall of Fame sem áll majd messze. Wade néhány nap mulva tölti a 27-et és végre egészségesen - semmilyen sérüléstől nem hátráltatva - kirobbanó formában játszik. (mutatja ezt hogy jelenleg több kategóriában is karrier csúcs az idei teljesitménye)

És végül a heti sorrend rövid indoklással:

Race to the MVP -- The Top 5
1. LeBron James, Cleveland Cavaliers | Csapat mérlege: 28-6
PPG RPG APG SPG BPG FG% FT%
27.4 6.6 6.6 1.9 1.3 .508 .781
Elöző heti helyezés - 1
Ez egy igen érdekes hét volt LeBron számára.Elöször is igen rosszul teljesitett a Chicago ellen de még igy is egy dupla duplával zárta meccset (16 pont, 11 aasist) A Wizards ellen sem volt teljesen hibátlan.De a hazai, Celticts elleni meccsen helyre tette a dolgokat és szinte egymaga verte meg a Bostont.

2. Kobe Bryant, L.A. Lakers | Csapat mérlege: 28-6
PPG RPG APG SPG BPG FG% FT%
26.9 5.3 4.3 1.4 0.4 .483 .866
Elöző heti helyezés - 4
Mindent összevetve ez egy remek hét volt Mr. Bryant és a Lakers számára. Egy a leginpozásabb adaktokból hogy Kobe mezönyszázaléka karriercsúcson áll jelenleg is . Az egykori egyszerű dobógép mára már érett és pontosan lövő játékos lett.

3. Chris Paul, New Orleans Hornets | Csapat mérlege: 21-11
PPG RPG APG SPG BPG FG% FT%
20.7 5.2 11.5 2.8 0.2 .500 .878
Elöző heti helyezés - 2
Paul 26.3 pontot, 11 assists és 4.25 pattanót jegyzettmeccsenként mult péntek óta, De a Hornets ígyis csak 2-2 vel tudta zárni a hetet. A Lakers feletti 116-105 gyözelmet egy 116-90 os vereség követte a következő este Utahban. Kicsit visszaeső forma, de ha Paul és a Hornets messzire akar eljutni a rájátszásban akkor erősiteni kell.

4. Dwyane Wade, Miami Heat | Csapat mérlege : 18-16
PPG RPG APG SPG BPG FG% FT%
28.7 5.1 7.0 2.2 1.6 .479 .755
Elöző heti helyezés - 3
Wade megint remek számokat hozott (29.3 pont, 4.4 pattanó és 7 assists meccsenként),De a Heat ígyis 1-3 ra jutott csak vereség az Orlandotól, San Antoniotól és a Denvertől. Egyre jobban látszik hogy Wadenek elképesztő szezonja van,de a csapattársak nem képesek az ő briliáns szintjén játszani, vagy Wade nem képes őket a saját szintjére felhozni.

5. Dwight Howard, Orlando Magic | Csapat mérlege : 28-8
PPG RPG APG SPG BPG FG% FT%
20.1 13.9 1.4 0.9 3.3 .563 .572
Elöző heti helyezés - 5
Howard mostmár 10 meccs óta nem tud 20 pont fölé menni az után h 39 pontot dobott a Torontonak ... vereség lett a vége. De Howard még mindig szörnyeteg a palánkok alatt (14.5 pattanó az elmult 4 meccsen) és a Magicnak van a 3. legjobb mérlege Keleten csak fél meccsre lemaradva a Celticstől. Kicsit lehet hogy keményen itélkezünk a támadójátékán de a Magic igyis a legfontosabb dolgot teszi: Nyernek.

Az eredeti cikk ezen a linken angol nyelven olvasható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése